joi, 8 februarie 2018

Japonezii au lansat cu succes cea mai mică rachetă care poate plasa un satelit pe orbită

Chiar dacă americanii au lansat cea mai puternică racheta din lume, Japonia a stabilit un nou record: agenția aerospațială japoneză (JAXA) a lansat cu succes cea mai mică rachetă care poate transporta un satelit pe orbită. Racheta SS-520 a fost modificată, adăugându-se o a treia treaptă în interior, pentru a plasa sarcina utilă pe orbită.

Așa cum ați bănuit, racheta va lansa un satelit foarte mic, TRICOM-1R, cu o lungime de doar 13,6 cm. Cu siguranță că nu e necesară o racheta uriașă, dacă satelitul este de dimensiuni reduse.

Succesul a venit la peste un an după testele inițiale cu o rachetă SS-520, care se finalizaseră cu un eșec: vehiculul pierduse toate datele de telemetrie, la doar 20 de secunde după decolare. O investigație ulterioară a stabilit că motivul eșecului a fost o conexiune electrică slab protejată, iar agenția a decis să încerce din nou anul acesta.

Nu există planuri cunoscute de a lansa misiuni similare SS-520 în viitorul apropiat, deci probabil că lansările de astfel de rachete nu vor deveni un eveniment obișnuit. Totusi, și alte companii, precum Rocket Lab, fac progrese cu propriile lor rachete mici, dar destul de puternice pentru livrare sateliților pe orbită.


Niciun comentariu despre subiectul „Japonezii au lansat cu succes cea mai mică rachetă care poate plasa un satelit pe orbită”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile