marți, 15 august 2017

Noi standarde pentru subtitrările DVB: de la imagine la format text

Consiliul DVB a aprobat o nouă specificație pentru subtitrările DVB. Aceasta va permite furnizarea de subtitrări din generația următoare în fluxurile de transport pentru serviciile de televiziune, bazate pe W3C Timed Text Markup Language (TTML). Noile specificații vor completa soluția de subtitrare bazată pe bitmap ( format de fișier imagine ), care este utilizată de peste 20 de ani.

Kevin Murray de la DVB a precizat: "Aprobarea TTML adaugă o componentă foarte importantă specificațiilor DVB. Fiind adăugat un format bazat pe text, vor exista o serie de noi posibilități de îmbunătățire a serviciilor."

Subtitrările TTML, explicate detaliat în documentul DVB BlueBook A174 din iulie 2017, sunt adoptate din ce în ce mai mult, inclusiv de către organismele de standardizare sau în specificațiile platformelor, cum ar fi HbbTV.

Subtitrările TTML au fost inițial alese de DVB pentru furnizarea de servicii prin internet, utilizând profilul DVB MPEG DASH (TS103 285). Subtitrările TTML oferă o soluție eficientă pentru rata de biți, pentru rezoluții SD, HD și chiar UHD.

Formatul text al subtitrării va permite cel puțin teoretic, în funcție de software-ul receptorului, selectarea de fonturi, contururi, umbre și culori ale subtitrării, inclusiv fonturi ce pot fi descărcate direct din fluxul transmis. Noul format de tip text al subtitrarii DVB este complementar, nefiind obligatorie furnizarea acestui tip de subtitrare, aceasta fiind opțiunea postului de televiziune. Desigur, pot exista în viitor situații când un radiodifuzor poate oferi la un moment dat doar acest tip de subtitrare DVB, bazată pe format text.


Niciun comentariu despre subiectul „Noi standarde pentru subtitrările DVB: de la imagine la format text”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile