joi, 18 mai 2017

Parlamentul European a aprobat portabilitatea serviciilor media online

Cetățenii UE care vizitează o altă țară UE sunt adesea împiedicați să acceseze conținut online (televiziuni online, filme, seriale tv, muzică, meciuri sau evenimente sportive), pentru care au plătit în țara de origine a abonatului. Conform noilor norme europene, aceștia vor avea acces în curând la conținutul media atunci când călătoresc temporar în altă țară UE, în urma votului în Parlamentul European.

Noile norme aprobate de Parlament (convenite anterior cu negociatorii Consiliului în februarie 2017) vor elimina restricțiile, astfel încât cetățenii UE să poată utiliza servicii online, cum ar fi Netflix, HBO Go și altele, atunci când sunt în excursii în străinătate sau în alte situatii ( de exemplu pentru studii sau afaceri).

Noile norme europene ( care au fost adoptate cu 586 voturi pentru, 34 împotrivă și 8 abțineri ) reglementează:

- accesul la conținutul obținut prin abonamente la servicii online în timp ce abonatul se află într-o altă țară din UE;
- verificarea adresei reședinței permanente a utilizatorului pentru a evita încălcarea drepturilor de autor;
- garanții pentru protecția datelor și confidențialitatea aigurată utilizatorilor.

Furnizorii de servicii online de conținut pot lua măsuri "eficiente și rezonabile" pentru a verifica dacă abonatul nu s-a mutat definitiv într-o altă țară a UE, deoarece drepturile de difuzare pot diferi de la o țară la alta. O listă a metodelor admise pentru această verificare include cartea de identitate, detaliile de plată, informațiile fiscale publice, detaliile adresei poștale sau verificările adresei IP. Furnizorii de servicii trebuie să se asigure că orice procesare a datelor cu caracter personal nu depășeste nivelul de informații necesare pentru această verificare și trebuie să ofere garanții, în special pentru verificarea adreselor IP.

Noile norme se vor aplica numai serviciilor online cumpărate, dar furnizorii de servicii gratuite pot de asemenea să-și ofere conținut portabil la nivelul UE, cu condiția să respecte cerințele referitoare la controlul adresei de reședință permanentă.

"Cetățenii europeni așteaptă aceste noi reguli, care reprezintă un pas către o piață digitală comună. Noile reguli măresc mobilitatea și oferă cu succes portabilitate conținutului online în Uniunea Europeană, fără a afecta drepturile de autor", a precizat politicianul și jurnalistul francez Jean-Marie Cavada, deputat european.

Proiectul de lege trebuie aprobat oficial de Consiliul de Miniștri al UE. Statele membre vor avea la dispoziție 9 luni de la data intrării în vigoare a regulamentului pentru a aplica noile norme.


2 comentarii despre subiectul „Parlamentul European a aprobat portabilitatea serviciilor media online”:
Anonim

este un pas mult prea mic. cum vrem sa fim ca o singura tara, fara bariere culturale daca cetatenii nu au acces, contra cost, la programele tv din alte tari? in continuare the USA vor fi o singura tara iar noi vom avea n! tari

Anonim

De azi a intrat in vigoare, dar e obligatoriu doar din 20 martie 2018.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile