sâmbătă, 15 februarie 2014

A fost lansat satelitul Turksat 4A

Aseara a fost lansat Turksat 4A, un satelit de comunicații turc, operat de compania Turksat.

Acesta a fost fabricat de Mitsubishi Electric ( MELCO ) din Japonia, pe baza platformei Spacebus MELCO DS2000 și a fost plasat pe orbită de către compania americano-rusă International Launch Services ( ILS ), cu ajutorul unei rachete Proton-M, lansat[ de la Baikonur, Kazahstan.

Lansarea Turksat 4A fusese inițial programata pentru luna noiembrie 2013, dar a fost amânată p\n] in februarie 2014 ca urmare a suspendării lansarilor cu racheta Proton-M, din cauza unor probleme tehnice.

Turksat 4A face parte din flota de sateliti Turksat și a fost plasat temporar pe orbita geostaționară, la pozitia 50 grade Est, unde va rămâne aproximativ trei luni. În această perioadă, va fi testata functionarea in spatiu a subsistemelor satelitului.

Apoi satelitul va fi transferat la 42 grade Est, pentru a furniza servicii de telecomunicații și televiziune pentru o regiune geografică mare, de la vestul Chinei și estul Angliei pâna în Turcia, Europa, Asia Centrală, Orientul Mijlociu și Africa.

Dupa cum se observa din imaginile de mai jos, cu exceptia fasciculului pentru Africa, receptia va fi foarte buna in Romania, cu antene de maxim 60 cm.


Imediat după ce satelitul a ajuns pe orbita, controlul misiunii și suportul operațional a fost preluat de Gölbașı Space Center din Ankara, care va efectua teste de performanță, timp de o lună. Primul semnal de la satelit este de așteptat să sosească astăzi.

Turksat 4A a avut o masă la lansare de aproximativ 4910 kg și se așteaptă că va avea o durată de utilizare pe orbită de 15 ani.

Satelitul are 28 de transpondere în bandă Ku, două în banda Ka și un număr nedivulgat de transpondere în bandă C.

Utilizarea benzii Ka va permite comunicarea cu o lățime de bandă mai mare, iar semnalul va ajunge în regiunile de sud ale Saharei din Africa, posibilitate care nu a existat la foștii sateliți Turksat. Turksat 4A va permite reducerea costului pentru accesul la internet în unele dintre regiunile mentionate.

De asemenea, satelitul va fi disponibil pentru transmisii în scop militar.

Este de asteptat ca Turksat 4A să crească de trei ori capacitatea de comunicare a Turciei.


Niciun comentariu despre subiectul „A fost lansat satelitul Turksat 4A”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile