joi, 17 octombrie 2013

IDF 2013: Calendarul tranziției la televiziunea digitală terestră în România

Se conturează primul calendar al tranziției la televiziunea digitală terestră în România.

Presedintele CNA Laura Georgescu a precizat la evenimentul International Digital Forum 2013 ( organizat de ACD in cooperare cu Grayling, la care comunitatea HD Satelit a fost partener media ) că incepând de astazi 17 octombrie 2013 va incepe campania de informare privind tranzitia la televiziunea digitala terestră. Campania de informare se va desfaura in parteneriat cu SRTV, Radioul public, ANCOM si Asociatia de Comunicatii Digitale (ACD).

Prezent la International Digital Forum 2013, presedintele ANCOM a explicat de ce am rămas în urmă față de alte țări la digitalizarea televiziunii terestre.

"Raspunsul este mai nuanțat, fiindca in Romania furnizarea programelor audiovizuale se face pe mai multe platforme, inclusiv rețele de cablu si platforme de satelit. Din cauză că penetrarea acestora este mult mai mare decat in alte state, nu a reprezentat o problemă urgentă pentru Romania trecerea la emisia digitală terestră, ca și continuare a emisiei analogice terestre. În alte state se retransmit terestru programe pentru aproape 80% din populatie. La noi se transmit televiziuni digital terestru doar pentru 5% din populatie. Este foarte important sa avem operatională si aceasta platformă digitală terestră, pentru a oferi posibilitatea consumatorului român sa aleagă. Cu siguranta această platformă va concura cu celelalte deja consacrate si acesta este în beneficiul consumatorului".

Directorul general al SNR, Gabriel Grecu, a precizat că instituția sa opereaza "două retele de televiziune terestră ale canalelor TVR 1 si TVR 2, iar în aceasta tranzitie trebuie luate decizii vitale. 40% din veniturile SNR provin din transmisii de televiziune. Activitatea SNR este in special de broadcasting, deci a nu lua toate masurile necesare pentru a fi pregatiti in anul 2015, ar înseamna pentru aceasta companie un sfârșit lamentabil, ceea ce sigur ca nu dorim sa se intample. Cu sprijinul acționarului, adica al Ministerul pentru Societatea Informationala, s-a putut aproba prin Hotărâre Guvernamentala aceasta strategie care prevede etape ce trebuie realizate pânî în iunie 2015.

Practic, au existat proiecte pilot demarate in Bucuresti si la Sibiu, în clasicul standard DVB-T. Nu trebuie sa uităm că au fost realizate investitii importante, prin trecerea de la emițătoarele pe tuburi la emitatoare avansate, in perioada 2004-2008, asigurandu-se de asemenea și o acoperire de peste 95% pentru programelor TVR 1 si TVR 2. Aceste investiii au fost realizate cu garantia Ministerului de Finante și sunt de fapt credite în curs de rambursare. Toate acestea au creat deja necesitatea implementării acestui upgrade al celor doua rețele de broadcasting, prin trecerea la standardul digital.

Suntem in tratative cu bănci importante din Romania pentru a găsi solutii de finantare eficiente pentru acest proiect, pe care dorim sa-l incheiem pana in iunie 2015.

Valorea estimata a intregului proiect este de 20 milioane de euro.

Programele televiziunii publice nu trebuie să aibă nicio intrerupere a emisiei terestre. Cu sprijinul CNA-ului, se va da posibilitatea si televiziunilor comerciale cu acoperire semnificativă să participe la acest proiect, prin închirierea de canale din acest multiplexor.

Taxa de licență care se va cere va fi în acord cu destinatia acestui prim multiplexor, încât utilizatorul final sa nu aibă de suferit printr-o crestere a costurilor legate de implementarea proiectului. Și pentru celelalte mutiplexe trebuie să se aibă în vedere că se va folosi o infrastructura de difuzare a televiziunii, dar care a fost dezvoltată în zeci de ani de către SNR și statul român. Considerăm că o infrastructura unică, dar utilizată de proprietari diferiti de licențe, va determina o receptie a programelor tv mult mai simplă pentru populație.

În prima parte a anului 2014 vom implementa, pe infrastructura retelei analogice TVR 2, standardul digital DVB-T2. Vor exista probabil 27 de amplasamente care vor corespunde pentru cele 27 de emițătoare, unde SNR are frecvențe ce vor putea opera și în standardul digital terestru.

Impedimente în realizarea proiectului ar putea apărea din cauza condițiile meteo. Totusi, noi sperăm să realizam până in iulie 2014 o acoperire cu emisie digitală pentru 40% din populație, iar impactul asupra recepției analogice să fie minimal. Vom opri gradual acesti emițători, dar pentru o perioadă nu mai mare de două săptămâni."

17 octombrie 2013 - Începe campania de informare publică (inclusiv cu clipuri video la TVR) privind tranziția definitivă la televiziunea digitală terestră.

1 - 15 noiembrie 2013 - Se va finaliza proiectul de hotărâre al Guvernului, proiectul ANCOM privind procedura de selecție și cel al caietului de sarcini.

1 - 15 decembrie - În prima jumătate a lunii decembrie 2013 se vor supune aceste proiecte consultării publice.

15 ianuarie 2014 - Proiectele vor fi aprobate până pe 15 ianuarie 2014.

16-30 ianuarie 2014 - Lansarea procedurii de selecție va fi anunțată între 15-30 ianuarie 2014.

1 martie - 15 martie 2015 - Se vor deschide ofertele după o lună și jumătate din momentul anunțului
anterior.

30 aprilie 2014 - Câștigătorii licențelor digitale terestre vor fi anuntați până pe 30 aprilie 2014.

17 iunie 2015 - Câștigătorii vor avea la dispozitie maxim 13 luni și jumătate pentru a lansa emisia digitală terestră în România, respectiv 4 multiplexuri în banda UHF și unul în banda VHF, plus multiplexuri suplimentare regionale, în funcție de cerere și de disponibilitatea tehnică. Cel mai târziu pe 17 iunie 2015 vor înceta toate emisiile de televiziune analogică terestră în România.

30 decembrie 2016 - Unul dintre cele 4 multiplexuri UIF va transmite necriptat canalele TVR și va trebuie să acopere, până la sfârșitul anului 2016,  un procent de 90% din populația României și 80% din teritoriu.



Dintre invitații de la Interantional Digital Forum 2013 amintim:

• Dan NICA, Minister, Ministry of Communications and Information Society Romania (TBC)
• Florin LUPESCU, ‎Principal Advisor, EC Directorate General Communications Networks, Content &Technology
• Catalin MARINESCU, President, ANCOM 
• Laura GEORGESCU, President, CNA
• Claudiu SAFTOIU, President - General Director, TVR
• Jean-François FALLACHER, CEO, Orange Romania
• Nikolai BECKERS, CEO, Romtelecom / Cosmote
• Dan BULUCEA, Country Manager, Google
• Norbert HOLZLE, Chief Commercial Officer, SES ASTRA
• Alexandru OPREA / Valentin POPOVICIU, RCS & RDS
• Patrice SIDOT, ‎Sales Director, Central &Eastern Europe, EUTELSAT
• Horia CAZAN, CTO, TVR
• Ovidiu STANESCU, Technical Director, Romkatel
• Martin KUBACKI, Vice President &Chief Regional Officer CEE, SES Astra
• Catalin BAICULESCU, Partner, Tuca Zbarcea &Asociatii
• Catalin NICULESCU, Managing Director, Rohde &Schwarz
• Liviu NICOLESCU, Director, TVR
• Radu PETRIC, President, Cable Communication Association 
• Lucian RADULESCU, Country Head, Romania & Moldova, SONY Europe
• Gabriel CHIRION, SONY Professional Solutions Europe
• Sorin MANEA, Head of Telecommunication Division, Samsung Romania (TBC)
• Stefan ICHIM, Country Manager, Panasonic Romania
• Bogdan PASAT, Sales & Marketing Manager, SHARP Romania &Bulgaria (TBC)
• TBC, Discovery Networks

Vom reveni și cu alte articole despre temele dezbătute de către personalitățile de la IDF 2013.


3 comentarii despre subiectul „IDF 2013: Calendarul tranziției la televiziunea digitală terestră în România”:
Unknown

oricum va fii un rahat scuzati de espresie.....ceea ce vor sa faca ,,romani" cu acest program de digitalizare a programelor tv.......nu cred in programul lor......

Anonim

Las ca va fi bun, in timp se va dezvolta, problema e ca dureaza prea mult. Ar putea fi realizat pana la Revelion tot ce spun ei, nu pana in 2015. Vointa sa fie.

Anonim

televiziunea digital terestra (tdt) are anumite avnataje ex in Madrid inainte de tdt erau 6 tv gratis si inca cateva care nu se vedeau calumea acuma sunt peste 60, alt avantaj poti alege diferite sunete *adica acelasi canal transmis in engleza romana maghiara) caliatea imagini mult superioara fata de transmisi analogica

tampenie: la noi se va oprii transmiterea nalogica inainte ca cea tdt sa fie gata in Madird au mers simulta amndoua peste doi ani.

toata romania trebuia sa aibe acoperire de peste 90% din 2013 noi acum incepem proiectul SUPER tare nu am ce zice in fine HAI ROMANIA

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile