miercuri, 9 octombrie 2013

A fost lansat comparatorul de oferte telecom

A fost lansat comparatorul de oferte telecom, sub sloganul "Cauţi cea mai bună ofertă de telefonie sau internet? Foloseşte aplicaţia de comparare a ofertelor!"

Vizitatorii au ocazia să compare oferte de telefonie fixă, mobilă şi internet în bandă largă disponibile în aplicaţia online pentru compararea ofertelor telecom dezvoltată de ANCOM – Veritel.ro.

Pe www.veritel.ro utilizatorii pot afla în trei paşi simpli care sunt cele mai avantajoase oferte pentru ei: aleg categoria de servicii, introduc estimările proprii de consum şi primesc o listă cu primele 25 de planuri tarifare care corespund criteriilor selectate, ordonate în ordinea crescătoare a preţului. În momentul afişării rezultatelor ei primesc şi alte detalii relevante, precum durata minimă a contractelor, penalităţi în caz de reziliere sau informaţii privind eventuale promoţii.

Comparatorul poate fi accesat dând click AICI.

Ce este Veritel.ro ?

În fiecare zi, utilizatorii sunt anunţaţi despre o multitudine de noi oferte de telefonie şi internet. Aceste oferte sunt tot mai complexe, nu numai pentru că includ termeni tehnici, ci şi pentru că pun „la pachet” mai multe servicii, cantităţi fixe şi variabile, bonusuri, opţiuni şi echipamente.

Cu Veritel.ro, ANCOM vine să ajute utilizatorii să ia cele mai bune decizii pe piaţa de comunicaţii, oferindu-le posibilitatea de a compara ofertele de telefonie fixă, mobilă şi internet existente pe piaţă înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă.

Veritel.ro este o aplicaţie interactivă care realizează, pe baza opţiunilor introduse de utilizatori, analize comparative ale planurilor tarifare existente pe piaţă, oferind un clasament al celor mai avantajoase oferte din punct de vedere al preţului.

Ceea ce diferenţiază Veritel.ro de alte aplicaţii de acest tip este faptul că este rezultatul aplicării deciziei ANCOM nr. 77/2009 privind obligaţiile de informare a utilizatorilor finali de către furnizorii de comunicaţii electronice destinate publicului. Una dintre prevederile acestui act normativ impune furnizorilor de servicii de telefonie şi acces la internet în bandă largă să pună la dispoziţia ANCOM informaţiile necesare pentru ca Autoritatea să realizeze un portal de internet care să permită compararea tarifelor şi condiţiilor oferite de furnizori, prin intermediul unei aplicaţii interactive. În plus, furnizorii au obligaţia să introducă în baza de date a aplicaţiei orice nouă ofertă comercială şi orice modificare a unor oferte existente în termen de 4 zile lucrătoare de la data lansării sau a modificării acestora.

Dintre toate ofertele de telefonie şi acces la internet introduse de operatori în baza de date, Veritel.ro le alege pe acelea care respectă criteriile selectate de utilizator şi care conţin cel puţin serviciile pentru care utilizatorul şi-a estimat consumul. Sistemul ordonează lista ofertelor selectate, strict în ordinea crescătoare a preţului fiecărei oferte.

Pe baza informaţiilor obţinute astfel, utilizatorii sau potenţialii utilizatori pot face o alegere în cunoştinţă de cauză, atât în ceea ce priveşte furnizorul, cât şi în ceea ce priveşte o anumită ofertă de servicii.

Sistemul nu ia în calcul ofertele negociate/personalizate, ci doar ofertele publice pentru serviciile de telefonie fixă, telefonie mobilă şi internet pe mobil, internet fix sau internet pentru tabletă sau laptop, precum şi pentru pachetele compuse din aceste servicii.

De asemenea, pentru a fi posibilă comparaţia între planuri tarifare diferite şi complexe, anumite oferte (precum cele cu o valabilitate mai mică de 30 de zile) nu pot fi incluse în aplicaţie. De asemenea, pentru a păstra relevanţa rezultatelor, aplicaţia combină o ofertă cu cel mult 5 extraopţiuni pentru a returna ofertele cele mai potrivite criteriilor introduse.

Pe de altă parte, deşi preţul este esenţial în alegerea unei oferte, ANCOM sfătuieşte utilizatorii să nu ignore celelalte elemente importante ale ofertelor comerciale prezentate, cum ar fi:
gradul de acoperire,
calitatea serviciului,
disponibilitatea şi calitatea serviciului de relaţii cu clienţii,
termenele de instalare şi activare a serviciilor,
echipamentele terminale şi alte servicii (de exemplu, televiziune) oferite împreună cu serviciul pentru care s-a solicitat căutarea.
Proiectul "Aplicaţie online pentru compararea ofertelor de comunicaţii destinate utilizatorilor finali" este implementat de ANCOM în cadrul operaţiunii 1 "Susţinerea implementării de soluţii de e-guvernare" a Domeniului Major de Intervenţie 2 "Dezvoltarea şi creşterea eficienţei serviciilor publice electronice" din Axa Prioritară 3 "Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor pentru sectoarele privat şi public" aferente Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice", co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Valoarea asistenţei nerambursabile acordată este de 886.198,32 lei.
ANCOM este instituţia care protejează interesele utilizatorilor de comunicaţii din România, prin promovarea concurenţei pe piaţa de comunicaţii, administrarea resurselor limitate, încurajarea investiţiilor eficiente în infrastructură şi a inovaţiei.

Cum functionează comparatorul de oferte telecom ?

Cum funcţionează Veritel.ro?
Primul pas pentru utilizarea aplicaţiei este să alegi categoria de servicii pentru care doreşti să compari ofertele disponibile pe piaţă. Poţi alege dintre:
Telefonie mobilă și internet pe mobil
Telefonie fixă
Internet pe laptop
Internet fix
Pachete de servicii

După ce ai selectat serviciul, în pagina nou deschisă ai posibilitatea:

- să introduci pentru fiecare serviciu numărul de unităţi (minute, SMS, MMS, MB etc.) pe care estimezi că le consumi lunar sau zilnic. În cazul în care alegi servicii de tip „Roaming”, va trebui să introduci şi ţara de destinaţie. Poţi modifica valorile introduse sau le poţi şterge dacă te-ai răzgândit.

- în cazul în care alegi servicii de telefonie, poţi selecta un comportament de consum prestabilit (Ocazional, Mediu, Intensiv), caz în care anumite valori de consum afişate sunt prestabilite. Aceste valori sunt calculate pe baza datelor statistice furnizate semestrial de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice către ANCOM. Poţi modifica aceste valori dacă ele nu sunt apropiate de consumul tău estimat.

- în cazul serviciilor de telefonie fixă şi internet fix, este necesar să selectezi şi localitatea în care doreşti să utilizezi serviciul.

Înainte de a da comanda de căutare, trebuie să citeşti termenii şi condiţiile de utilizare şi să confirmi că ai înţeles cum funcţionează sistemul prin bifarea casetei corespunzătoare.

După afişarea rezultatelor, poţi deschide fiecare ofertă în parte să o analizezi, poţi salva lista de oferte rezultate într-un document PDF, sau poţi relua căutarea folosind doar ofertele operatorilor pe care îi selectezi.
Prezumţiile folosite de sistem
Ţinând cont de comportamentele de consum diferite ale utilizatorilor şi existenţa unor planuri tarifare diferite şi complexe, sistemul foloseşte nişte presupuneri pentru stabilirea unor elemente comune, necesare comparării ofertelor.

Abonament şi cartele preplătite:
Algoritmul foloseşte prezumţia că unităţile (minute, SMS, MB etc.) estimate sunt utilizate uniform în perioada de referinţă (luna de 30 zile) şi astfel sunt distribuite egal. Dacă alegi să introduci un consum zilnic, sistemul înmulţeşte valorile introduse cu 30 pentru a obţine un consum lunar.

În cazul cartelelor preplătite:
- încărcările necesare pentru acoperirea consumului estimat sunt toate de acelaşi fel (ale aceleiaşi oferte). De exemplu, în cazul în care consumul estimat nu poate fi acoperit de o încărcare de 4 Euro, sistemul va adăuga numărul necesar de încărcări de 4 Euro pentru a acoperi în totalitate acel consum.
- sistemul foloseşte prezumţia că ofertele comerciale pot permite ca (extra)opţiunile cu unităţi incluse aferente cartelelor să fie reîncărcate (activate) şi de mai multe ori într-o lună.

Unele oferte au preţuri unitare ale serviciilor diferite pentru apelurile în reţea sau în afara reţelei, dar şi în funcţie de ora şi ziua utilizării serviciilor (în week-end sau în timpul săptămânii, în orele de vârf sau în afara orelor de vârf). De aceea este indicat să iei în calcul şi aceste variabile când estimezi un consum. Totuşi, dacă nu introduci şi aceste valori, sistemul va repartiza automat unităţile de consum, pe baza unei chei de distribuţie comune tuturor ofertelor.

Exemplu: Dacă estimezi că foloseşti 500 de minute în reţea pe lună pentru serviciul de telefonie fixă, dar nu introduci valori proprii de consum pe intervale orare, sistemul le va distribui automat astfel:
- consum minute în afara orelor de vârf: 325 = 500 x 0.65 (coeficient de distribuţie)
- consum minute în orele de vârf: 175 = 500 x 0.35 (coeficient de distribuţie)
Algoritm de calcul
Pentru compararea ofertelor, sistemul realizează următoarele operaţiuni:
din totalitatea ofertelor, selectează acele oferte care respectă criteriile introduse de tine şi care conţin toate serviciile pentru care ai estimat un consum;
ordonează lista ofertelor selectate strict în ordinea crescătoare a costului total al fiecărei oferte pentru consumul tău;
afişează lista primelor 25 de costuri (chiar dacă la acelaşi preţ se regăsesc mai multe oferte).

Costul total este obţinut astfel:
- Pentru abonamente: (prețul fix + cost variabil) + TVA
- Pentru pachete: (preț fix pachet + cost variabil pachet) +TVA

Prețul fix al unei oferte este calculat din valoarea fără TVA a:
abonamentului lunar (pentru abonamente simple)
creditului (pentru cartele simple)
abonamentului lunar pentru un pachet
pentru ofertele compuse
- abonament + tarifele lunare ale uneia sau mai multor (extra)opțiuni
- credit cartelă + (extra)opțiuni [suma prețurilor (extra)opțiunilor dacă valoarea creditelor încărcate este mai mică sau, dacă este mai mare, preţul creditelor încărcate].

Costul variabil
Costul variabil este calculat pe baza estimărilor de consum introduse de tine pentru fiecare serviciu în parte şi pe baza preţurilor unitare ale serviciilor stabilite de operatori.

- Pentru cartele, costul total este compus din valoarea primei încărcări minime necesare activării opţiunilor, la care se adaugă valoarea încărcărilor următoare dacă estimarea de consum nu a fost acoperită de valoarea primei încărcări. Încărcările următoare pot implica activarea opţiunilor (dacă sunt necesare) şi dacă oferta comercială permite activarea acestora de mai multe ori într-o lună. Dacă nu sunt opţiuni implicate, costul cartelei este dat de costul de încărcare, înmulţit cu numărul de încărcări necesare pentru a acoperi consumul estimat.

Veritel.ro are un caracter exclusiv informativ. Acurateţea rezultatelor căutării depinde de datele furnizate de operatori, de cele introduse de utilizatori privind consumul estimat, de presupunerile utilizate de algoritmul de calcul şi de aproximările rezultate din datele statistice utilizate. Prin utilizarea Veritel.ro, vizitatorii confirmă luarea la cunoştinţă, înţelegerea şi acceptarea Termenilor şi condiţiilor şi a informaţiilor din secţiunea Cum funcţionează.


2 comentarii despre subiectul „A fost lansat comparatorul de oferte telecom”:
Anonim

eroare interna a site-ului.... nu functioneaza.....

Anonim

Pâna acum a functionat comparatorul. Probabil e o eroare temporară.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile