luni, 25 februarie 2013

Operatorul de sateliți Hispasat, o afacere de succes

Hispasat este un grup spaniol care operează comunicații prin satelit. A fost dezvoltat de către către Instituto Nacional de Tecnica Aeroespacial (Institutul Național de de Tehnologie Aerospațială) și Agenția Spațială Europeană.

Acum grupul apartine lui Eutelsat (27.69%) si altor actionari privați din Spania.

Primul satelit lansat de către grupul spaniol a fost Hispasat 1-A, în 11 septembrie 1992, folosindu-se o rachetă Ariane 4. Lansarea a avut loc în Centrul Spatial din Guiana Franceza de la Kourou  și a plasat satelitul pe orbita geostaționară, la o altitudine de 36.000 față de Ecuator, la 30 ° Vest.

Anul 2012 a însemnat pentru Hispasat o creștere a veniturile cu 6,85% față de anul fiscal precedent ( peste 200 de milioane de euro ).

Operatorul spaniol a anunțat că 55% dintre aceste venituri provin de pe continentul american, în special din America Latină.

Rezultatele arată că internaționalizarea afacerilor a fost o decizie bună, pentru că în această perioadă ( de stagnare sau declin pe piețele europene ) activitatea pe continentul american i-a permis lui Hispasat să echilibreze și chiar să își crească substanțial veniturile.

Hispasat are însa un număr mai mare de sateliti lansati. Dintre acestia sa amintim pe cei mai importanti:

 - Hispasat 1A și 1B, pentru transmisii de televiziune analogică . Sfârșitul duratei de viață a acestor doi sateliți a fost atins în anul 2003, deși unele transpondere de pe 1B au fost încă pentru mult timp active. Hispasat 1A a fost lansat 09 septembrie 1992 de către o rachetă Ariane 4, iar Hispasat 1B a fost lansat 22 iulie 1993, de asemenea, tot cu un Ariane 4.

 - Hispasat 1C: 24 transpondere pentru uplink și downlink de la / spre Europa și America. Oferă televiziune digitală și servicii de radio, precum și pentru rețelele de VSAT.

 - Hispasat 1D : 28 transpondere in banda Ku. Satelitul a inlocuit serviciile publice ale Hispasat 1A și 1B . Hispasat 1C și Hispasat 1D au fost construite de catre Alcatel Space, bazate pe platforma Spacebus 3000B2 .

- Amazonas: lansat de o racheta Proton, situat la 61 ° Vest, cu 63 transpondere în benzile Ku și C.

- Amazonas 2 a fost construit de Astrium, fiind bazat pe Eurostar E3000. Arianespace a lansat satelitul la 1 octombrie 2009, de la ELA-3 din Centrul Spațial Guyana, folosind ca vehicul de lansare un Ariane 5 ECA. Amazonas 2 este plasat la 61 ° Vest, oferind 54 transpondere în banda Ku 54 și 10 transpondere în banda C.

- Amazonas-3 a fost lansat la 6 Iulie 2012, Hispasat alegând Space Systems / Loral ca producător al satelitului Amazonas-3. Acesta a fost lansat de către racheta Ariane 5, la 7 februarie 2013.

Cât profit fac spaniolii cu satelitii lor... Oare românii de ce nu se axează pe această industrie a sateliților de telecomunicații? Bani ar fi destui...


Niciun comentariu despre subiectul „Operatorul de sateliți Hispasat, o afacere de succes”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile