miercuri, 27 februarie 2013

CNA: “Acest program este o ficţiune” !

CNA a propus dezbaterii publice cateva modificari in privinta materialelor fictive din diverse emisiuni, care sunt prezentate în așa fel incât multi telespectatori pot să le considere ca fiind adevărate.

Conform CNA, s-a avut la baza protecția dezvoltării fizice, mentale și morale a minorilor, care trebuie să fie atent corelată cu dreptul fundamental la libertatea de expresie, astfel cum a fost stabilit în Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

Desi decizia are ca scop principal protectia dezvoltarii minorilor ( in special privind difuzarea doar in anumite conditii a unor imagini filmate despre minori ori privind programele de televiziune nerecomandate acestora ), in decizie a aparut o precizare cu mare impact asupra multor emisiuni difuzate de televziunile românesti.

Astfel, orice emisiune de tip reality show, al cărei scenariu se bazează pe fapte sau situaţii reale din viaţa unor persoane, conţinând însă şi elemente de ficţiune, se semnalează, la început şi la sfârşit, precum şi la reluarea după pauze publicitare, prin menţiunea “Acest program este o ficţiune”, afişată lizibil, cu o dimensiune de minimum 30 de puncte în format SD, definiţie standard, respectiv 60 în format HD, înaltă definiţie, şi pentru o durată de minimum 10 secunde.

Aceste modificari au fost cuprinse PROIECTUL de decizie pentru modificarea și completarea Deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 220/2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu completările ulterioare.

Așadar, va deveni obligatorie demascarea aurei de realitate a emisiunile regizate, care dadeau impresia ca sunt intamplari incontestabile din viata protagonistilor, surprinse cu camera de filmat ?

Probabil CNA a decis ca adevarul trebuie dezvăluit si telespectatorilor mai creduli.


2 comentarii despre subiectul „CNA: “Acest program este o ficţiune” !”:
Anonim

In sfarsit o lege buna.La toate antenele 1,2,3,
o sa stea acest mesaj toata ziua afisat pe ecran, la cat sunt de falsi.

Cristi

Anonim de mai sus, chiar daca remarca ta e ironica, aici e vorba de cu totul altceva, de emisiuni de genul reality-showurilor cu iubiți prinsi in flagrant sau supărări intre soacra si noră sau mizerii prin casa unora, care sunt surprinse cică din intamplare, de parcă "protagonistii" nici nu ar vedea cameramanul.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile