marți, 16 septembrie 2014

Legea achiziționării cartelelor prepay de telefonie și a accesului la spoturile Wifi publice, prin prezentarea actelor de identitate, declarată neconstituțională

Legea privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay si puncte e acces Wifi, despre care am discutat anterior AICI, a fost declarată neconstituţională în ansamblu de către Curtea Constituţională. Decizia a fost luată marţi de judecătorii constituţionali, cu majoritate de voturi, anunță Mediafax.

Curtea Constituţională a motivat că dispoziţiile legii nu au un caracter precis şi previzibil, arătând că că modalitatea prin care sunt obţinute şi stocate datele necesare pentru identificarea utilizatorilor serviciilor de comunicaţii electronice pentru care plata se face în avans (cartele pre-pay), respectiv a utilizatorilor conectaţi la puncte de acces la internet (wi-fi) nu reglementează garanţii suficiente care să permită asigurarea unei protecţii eficiente a datelor cu caracter personal faţă de riscurile de abuz, precum şi faţă de orice accesare şi utilizare ilicită a acestor date.

Judecătorii constituţionali au luat în discuţie, marţi, excepţia ridicată în 9 iulie de Avocatul Poporului, care a atacat Legea pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, pe raţiuni legate, între altele, de ocrotirea vieţii intime şi de faptul că actul normativ nu ar reglementa criteriile obiective de stabilire a duratei stocării datelor cu caracter personal.

Care ar fi fost principiile acestei legi ?

Incepand cu 1 iulie 2015, nimeni nu mai era protejat de anonimatul apelurilor efectuate de pe cartele prepay. Legea era motivata ca necesitate pentru prevenirea şi contracararea riscurilor la adresa securităţii naţionale. Utilizatorii de asfel de cartele erau obligati sa se inregistreze la operatorul de telefonie de care apartine cartela, prezentand un act de identitate, altfel le va fi sistat serviciul, dar le va fi reactivat ulterior ( daca mai este posibil ) dupa ce prezinta documentele de identitate. De asemenea, cei care cumparau cartele prepay erau obligati sa prezinte cartea de identitate, pentru a primi cartela. In cazul firmelor, acestea erau obligate sa prezinte actele de infiintare.

Noile reguli de restrictionare a anonimatului apelurilor initiate de pe cartele prepay au fost inaintat de Guvernul Romaniei, printr-un proiect de lege ce trebuia supus dezbaterii Parlamentului, pentru adoptare si promulgare.

Proiectul modifica Ordonanta de Urgență 111/2011 privind comunicaţiile electronice si trebuia sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2015, iar utilizatorii de cartele prepay aveau timp pana la 1 iulie 2015 sa isi declare identitatea, fiind de asemenea informati obligatoriu despre aceasta procedura si de catre operatorii de telefonie ( pana cel mai tarziu la sfarsitul lunii ianuarie 2015 ).

Era propus sa fie preluate si asociate cu numarul de telefon si identificatorul serviciului de telecomunicatii ( codul unic de identificare ce este alocat unui serviciu de comunicaţii sau acces la internet ), intr-o baza de date:

- pentru cetatenii români: numele, prenumele, CNP-ul, seria si numarul cartii de identitate
- pentru cetatenii straini: numele, prenumele, codul numeric personal, seria si numarul cartii de identitate si țara emitentă
- pentru perosanele juridice: denumirea şi codul de identificare fiscală, numele, prenumele şi codul numeric personal al reprezentantului legal al persoanei juridice

Daca un utilizator pierdea cartela pre-pay, era obligat sa anunte operatorul, in maxim 24 de ore din momentul in care si-a dat seama de eveniment, pentru a fi restrictionat serviciul. Acelasi procedeu se aplica si in cazul furtului.

De asemenea, spoturile Wifi si alte metode de conectare publica la internet, puse la dispozitie de persoane juridice ( de exemplu de catre un restaurant ) era obligatoriu sa fie parolate, iar conectarea sa se faca tot pe baza prezentarii cartii de identitate, dupa care utilizatorul primea parola.

Tot traficul trebuia inregistrat pe o perioada de 6 luni, cu echipamentele si cheltuielile persoanei juridice care ofera spotul Wifi. Daca statul roman nu solicita aceste date, ele trebuiau distruse ireversibil, in ordinea stocării, la trecerea unei perioade de 6 luni din momentul inregistrarii.

Toate aceste date puteau sa fie accesate cu aprobarea instantei, in conditiile legii.


3 comentarii despre subiectul „Legea achiziționării cartelelor prepay de telefonie și a accesului la spoturile Wifi publice, prin prezentarea actelor de identitate, declarată neconstituțională”:
Anonim

Foarte bine. Chiar nu am incredere sa prezint si sa ofer datele mele persoanele unui vanzator de la magazinul comunal sau la barul unde opresc sa beau o cafea si am nevoie de net wifi. Ce garantie am eu ca nu foloseste datele mele la altceva ?

Pintea Catalin

foarte bine. O decizie foarte buna a Curtii Constitutionale. Chiar nu imi convine sa imi declar datele personale la fiecare bar care ofera conexiune wifi. Ar fi o problema in plus. Asa te conectezi si gata. Astfel, de cele mai multe ori nu mai ai nevoie nici de vreo parola.

Anonim

era o lege data pentru "puturosi" ca sa nu mai munceasca cu scanarea cartelei in celula respectiva, in ziua de azi se poate identifica un apel la precizie de cativa metrii cu anumite echipamente de specialitate pe celula respectiva

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile