joi, 13 martie 2014

25 de ani de World Wide Web (WWW )

S-au împlinit aseară 25 de ani de World Wide Web, abreviat WWW sau www, numit scurt și web, care în engleză înseamnă „pânza” de paianjen ( de multe ori este confundat cu internetul ).

WWW reprezinta totalitatea website-urilor, documentelor și informaților de tip hipertext, legate între ele și care pot fi accesate prin rețeaua mondială de Internet (net = rețea ).

În acest moment, 38% din populația lumii foloseste internetul, care s-a dezvoltat si a avut succes grație acestui World Wide Web.

In cele ce urmează să punctăm câteva momente principale momente din evolutia WWW, pe care multi il numesc generic ( dar impropriu) "internet" ( fiindca de fapt internetul nu reprezinta doar WWW, adică website-uri, documente si informatii hipertext legate intre ele).

Anul 1989: Web-ul a fost inventat în 1989 la Centrul European de Cercetări Nucleare (CERN) din Geneva, Elveția. Propunerea inițială de creare a unei colecții de documente având legături între ele a fost făcută de Tim Berners-Lee în 12 martie 1989. Propunerea a apărut în urma problemelor de comunicare pe care le întâmpinau echipele de cercetători ce lucrau la CERN, chiar și folosind poșta electronică.

Anul 1990: Tim Berners-Lee publică codul pentru sistemul său și primul sumar al WWW către un grup de știri alt.hypertext, creând primul server din lume pentru WWW si primul web browser din lume, denumit WorldWideWeb ( redenumit mai târziu Nexus ). Sunt așadar create primele specificații ale limbajului HTML. Fiind prescurtarea de la HyperText Markup Language, HTML este un limbaj de marcare utilizat pentru crearea paginilor web ce pot fi afișate într-un browser sau navigator.

Anul 1991: Este creat, http://info.cern.ch a fost primul website. Dati click AICI pentru a-l accesa printr-un emulator, in forma s-a originală.


Anul 1993: Primul web browser comercial care a avut succes, a fost anunțat. Deja existau 130 de websiteuri. AOL trimite prin poșta clasică discuri cu software pentru potentiali utilizatori, la doar 1 an de la infiintarea companiei ( în urmatorii 2 ani, AOL avea deja 2 milioane de utilizatori ).

Anul 1994: Tim Berners-Lee infiintează World Wide Web Consortium. Este lansat EarthLink, ce avea să devină un popular provider de internet prin dial-up. Se naște serviciul Geocities, care permită să oricui să creeze un site web propriu. Se lansează Netscape Navigator, care devine cel mai folosit web browser utilizat, până este exclipsat câtiva ani mai târziu de Internet Explorer și alte browsere web.

Anul 1995: Este infiintat primul magazin online, Amazon.com ( era de fapt o librărie de unde se puteau comanda cărti online). Amazon.com nu are niciun profit timp de 6 ani, până in anul 2001. Se înfiintează websiteul CNN.com.

Anul 1996: S-a ajuns la un număr de aproximativ 230.000 de websiteuri.

Anul 1997: Numărul de website-uri din intreaga lume a ajuns la 1 milion. Este lansată prima rețea de socializare care a avut succes, denumită SixDegrees.com ( la momentul de apogeu, rețeaua a avut 3,5 milioane de utilizatori ). Este inregistrat domeniul google.com. Este standardizat limbajul HTML4, folosit in general si astăzi.

Anul 1998: Fondatorii Larry Page si Sergey Brin înfiintează compania Google Inc, care va adinistra cel mai celebru motor de căutare pe doemniul inregistrat anterior: google.com.

Anul 1999: Este infiintat Napster, serviciul de file-sharing peer-to-peer, care asigura transferul a milioane de fisiere, in special melodii. Napster devine astfel o adevărată revelație pentru utilizatorii de internet, dar și un element nedorit de piața muzicală.

Anul 2000: Google a indexat deja 1 miliard de articole. 361 milioane de oameni pot accesa aceste articole de pe pagini web.

Anul 2001: Piața muzicală reușeste într-un final, în anul 2001, să dovedească ilegalitatea srvicului Napster ( pentru incălcare drepturi de autor ) și să il închidă. În consecință, locul lui este luat de iTunes, lansat de Apple în acelasi an. iTunes devine cel mai mare website pentru vânzarea de melodii și continut digital in mod legal.

Anul 2002: Este lansată rețeaua socială Friendster.

Anul 2003: Este lansată rețeaua socială MySpace.

Anul 2004: Este lansată rețeaua socială Facebook.

Anul 2005: Este lansat serviciul de videosharing Youtube.

Anul 2006: Google cumpără serviciul de videosharing Youtube. Este lansat serviciul de micro-blogging Twitter.

Anul 2007: Apple lansează iPhone, primul smartphone comercial de succes care accesa WWW in mod complet, prin browserul său Safari.

Anul 2008: Existau deja aproape 187 milioane websiteuri. Sunt publicate primele seturi de HTML5, a cincea varianta a limbajului pentru structurarea și prezentarea conținutului pentru World Wide Web.

Anul 2009: Existau 234 de milioane de websiteuri, accesate de 1,73 miliarde utilizatori de internet.

Anul 2010: Există deja peste 255 millioane websiteuri, dintre care 21,4 milioane adugate in anul 2010. Din cele 255 milioane websiteuri, 152 de milioane sunt bloguri. Aceste website-uri sunt accesat de 1,97 miliarde utilizatori de internet. 2 miliarde de videoclipuri Youtube sunt vizualizate in fiecare zi.

Anul 2011: Existau 555 miloane de websiteuri, din care 300 milioane adăugate in anul respectiv. Cele mai multe dintre aceste websiteuri, respectiv 95,5 milioane, sunt cu domeniu.com.

Anul 2012: 634 milioane de website-uri pot fi accesate pe internet de către 2,4 miliarde de utilizatori de internet. 300 de milioane de fotografii sunt adaugate zilnic pe Facebook. 1 miliard de utilizatori diferiți acceseaza lunar Facebook. Se fac 1,2 trilioane de căutări pe Google.

Anul 2013: Un număr de 2,7 miliarde oameni folosesc World Wide Web ( WWW ) in intreaga lume, bucurându-se de continut asigurat de 759 milioane de website-uri, care oferă un total de 14300 miliarde articole. Dintre acestea, 14 miliarde de articole sunt indexate de motorul de căutare Bing, iar 48 de miliarde de către motorul de căutare Google. Așadar, majoritatea articolelor de pe paginile World Wide Web este departe de a fi indexată si de a apărea in rezultatele căutarilor in motoarele de căutare ( probabil din cauza că multe sunt articole clonă, de unde rezulta că fiecare articol original este copiat în medie de alte sute de websiteuri si din aceasta cauză articolele copy-paste sunt într-un procent semnificativ excluse de la indexare ).

Anul 2014: Cu siguranță World Wide Web-ul va urma același trend ascendent, favorizat de un număr tot mai mare de persoane care vor avea acces, la nivel mondial, la internet de mare viteză.


Niciun comentariu despre subiectul „25 de ani de World Wide Web (WWW )”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile