joi, 20 februarie 2014

TV5 MONDE devine o televiziune HD

La celebrarea aniversarii a 30 ani, televiziunea internațională în limbă franceză TV5 MONDE a anunțat că a început producția și difuzarea emisiunilor în format HD, pentru toate cele zece variante internaționale ale canalelor sale.

În Franța, furnizorul tv prin protocol IP Freebox TV a adoptat deja noul standard, transmițând canalul la un bitrate de 5 MBps. Alții operatori vor avea posibilitatea să-i urmeze exemplul și să transmită TV5MONDE în format HD, în cursul anului 2014, conform televiziunii francofone. Printre primile regiuni în care TV5MONDE va fi transmis în noul standard se numără Statele Unite ale Americii, Maghreb și Orientul Mijlociu, precum și regiunea Asia-Pacific.

Yves Bigot, directorul general al TV5Monde, anunțase încă de la sfârșitul anului trecut intenția de a transmite televiziunea francofonă în High Definition.

Deocamdată TV5MONDE este oferit atât în definiție standard (SD), cat și în format High Definition (HD), iar următoarea mișcare aparține operatorilor de cablu, satelit și tv prin protocol IP, care vor putea să transmită varianta HD sau ambele variante, însa abia dupa ce vor avea posibilitatea să preia varianta High Definition, de exemplu de la o sursă de semnal prin satelit. În acest moment, TV5MONDE nu este transmis în format High Definiton prin satelit.

TV5MONDE este receptionat de 243 milioane de gospodării din 200 de țări, inclusiv în Romania, cu o variantă parțial localizată, prin subtitrare în limba română.

TV5MONDE transmite necriptat varianta parțial localizată cu subtitrare în limba română, dar deocamdată SD, prin doi sateliți:

ASTRA 1KR 19,2° Est, frecvența 11538 MHz, polarizare verticală , SR 22000, FEC 5/6, DVB-S, SD, FTA

HOTBIRD 13A 13° Est, frecvența 11137 MHz, polarizare orizontală, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S, SD, FTA

Conform acordurilor internaționale, în România televiziunea TV5Monde trebuie transmisă obligatoriu la operatorii de cablu tv, fiind inclusă în lista must-carry. Însă nu este prevazută obligativitatea de a transmite varianta HD.


Niciun comentariu despre subiectul „TV5 MONDE devine o televiziune HD”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile