vineri, 28 februarie 2014

NASA a descoperit 715 de planete, dintre care 4 ar putea susține viața

"Cartierul" nostru galactic are acum mai multi "locatari" despre care știm că există. NASA a anunțat miercuri descoperirea a 715 planete noi, de departe cel mai mare "lot" de planete prezentat vreodată la conferință de presa. Comparativ, până acum aproximativ un total de 1000 de planete erau identificate în galaxia noastră.

Patru dintre aceste noi descoperite planete sunt din categoria celor pe care NASA le numește "zone locuibile", ceea ce înseamnă că potențial pot sprijini viață, asa cum o cunoaștem noi.

Planetele, care orbitează în jurul a 305 stele diferite, au fost descoperite de telescopul spațial Kepler și au fost verificate folosind o nouă tehnică, prin care oamenii de știință se așteaptă să facă noi descoperiri planetare, mai frecvente și mai detaliate.

"Am fost în măsură să accesăm filonul principal și să prezentăm astfel de 20 de ori mai multe planete decat au fost anunțate vreodată în acelasi timp", a declarat Jack Lissauer, cercetator la NASA Ames Research Center din California.

Lansat în martie 2009, observatorul spațial Kepler a fost prima misiune NASA de găsire a unor planete similare cu Pamantul, care ar putea fi definite ca locuibile, în asa fel încât distanța față de stea să le ofere o temperatură moderată, care ar putea susține apă în formă lichidă.

Planetele prezentate marți au fost descoperite pe baza datelor din primii doi ani de călătorie ai lui Kepler, ceea ce înseamnă că ar putea fi descoperite multe mai multe, prin analiza perioadelor următoare.

"Kepler a fost într-adevăr o provocare pentru intelegerea noastra asupra incredibilei diversități de planete și sisteme planetare din galaxia noastră", a declarat Douglas Hudgins, cercetător la divizia de astrofizică NASA.

Noua tehnica se numește "verificare de multiplicitate". În loc să caute la intamplare, echipa s-a concentrat pe stele despre care tehnica sugerează că sunt susceptibile să aibă mai mult de o planetă în orbita lor.

NASA spune 95% dintre planete descoperite de Kepler sunt mai mici decât Neptun, care este de patru ori mai mare ca Pământul.

Una dintre ele este aproximativ de doua ori mai mare decât Pamantul si orbitează in jurul unei stele care are jumătate din dimensiunea Soarelui Pământului nostru, într-un ciclu de 30 de zile.

Celelalte trei planete care ar putea fi locuibile de viață bazată pe carbon sunt toate aproximativ de două ori mai mare de pe Pâmantul.

"Cu cât vom explora mai mult, cu atât vom găsi printre stele planete familiare, care ne amintesc de planeta nostră pe care o numim casă", a declarat Jason Rowe, cercetător la Institutul SETI din Mountain View, California, și co-lider al echipei de cercetare .


Niciun comentariu despre subiectul „NASA a descoperit 715 de planete, dintre care 4 ar putea susține viața”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile