joi, 8 august 2013

Principiul "must carry" va fi desfiinţat ?

Principiul "must carry" ( obligatia operatorilor de cablu de a retransmite un anumit numar televiziuni, in functie de topul audientelor ) ar trebui desfiintat partial si ar trebui sa se aplice doar la televiziunile radiodifuzorului national TVR, crede un membru al Consiliului National al Audiovizualului.

Jucan Valentin a spus la o dezbatere că sistemul must-carry ar trebui sa fie aplicat doar posturile tv nationale ( inclusiv cele regionale ), fiindcă pentru acestea se plăteşte abonamentul radio-tv de către populaţie, iar ce este plătit trebuie oferit.

In schimb, posturile tv comerciale ar trebui sa fie transmise de operatorii de cablu pe baza unor relatii de piaţă liberă, iar concurenţa,  interesul economic şi calitatea sa fie motivele care să stea la baza introducerii unor canale in grilă.

Ideea de "must carry" a trebui desfiinţată parţial ( cu exceptia TVR ), mai ales in condiţiile in care va fi lansat intr-un viitor nu prea indepartat sistemul de televiziune digitala terestră si nu ar trebui să beneficieze in nici un mod de aplicarea principiului la televiziunile comerciale, care ar putea face referire la acest "atu" al audientelor in câştigarea licenţelor DVB-T2, chiar daca pricipiul nu este obligatie pentru transmisiile in acest sistem terestru.

De asemenea, membrul CNA crede ca desfiintarea principiului must carry nu ar trebui sa ducă la cresterea pretului abonamentelor la televiziunea prin cablu.

Chiar daca nu se mai incadreaza in actualul principul must carry, din cauza ca nu mai sunt libere la retransmisie si percept o taxa operatorului, iesirea televiziunilor respective din acest sistem nu prea ar trebui sa măreasca preturile pentru abonamentele de cablu tv, pentru ca fiind televiziuni comerciale care difuzeaza publicitate, sustinerea financiara ar trebui obtinută in pricipal din aceasta si nu din taxe suplimentare.


Citeste AICI despre principiul must-carry il lume, pentru a vedea diferentele enorme faţă de regulile din România.


5 comentarii despre subiectul „Principiul "must carry" va fi desfiinţat ?”:
Goos

Ce prostii poate sa debiteze si Jucan asta !
Daca s-ar lua dupa el, asta ar conduce imediat la explozia preturilor la cablu.

Anonim

Pai de ce ar exploda preturile? Ca nu inteleg.. Din cauza ca ar baga operatorii in locul canalelor de must-carry, ce alte canale ar dori, fara muraturile si varza care sunt jumatate din canalale must-carry de acum? Sau le-ar baga tot pe alea, chiar daca nu mai sunt must-carry?

Anonim

Daca nu sunt must-carry, nu inseamna ca vor fi cu plata. Raman tot fara plata, dar nu must carry. Plus ca daca ar da afara din muraturi, muraturile daca ar vrea sa intre inapoi, ar trebui sa plateasca si nu ar mai comanda pe grila operatorului. Platind muraturile retransmisia pe cablu, poate scadea pretul abonamentelor, in nici un caz nu va creste. Ca oricum cu must carry sau fara, daca vrea vreo televiziune sa iasa din lista must-carry o poate face si acum si sa ceara taxa la operator. Deci e clar ca desfintarea must-carry nu va creste preturile si nu e relationată cu pretul abonamentului. Una e desfiintarea must-carry, si alta e iesirea unor televiziuni din must-carry, ca asa vor ele ca sa ceara apoi bani. Nu confundati cele doua lucruri, respectiv desfiintarea unui principiu depasit si neeconomic cu intentiile de profit ale unor televiziuni, că nu comanda principiul pe intentie si nici intentia pe principiu.

Anonim

Must carry nu este sinonim cu gratuit, ci gratuitatea este doar una din conditiile pentru ca o televiziune sa intre in lista must carry in Romania. O televiziunea insa poate fi gratuita, dar totusi sa nu intre in lista must carry.

Daca de maine jumatate din televiziunile din lista must carry vor vrea bani de la operatorul de cablu cum a facut Pro Tv, automat vor iesi din lista must carry, dar principiul nu va fi desfiintat, alte televiziuni preluandu-le locul. Si totusi vor creste preturile abonamentelor, chiar daca regula must carry nu e desfiintata. Deci vedeti ca existenta sau lipsa principiului must carry nici nu creste preturile, dar nici nu le poate pastra stabile. Must carry e doar o mare vrajeala sa bage pe gatul operatorilor de programe abureli de canale.

Anonim

sa desfinteze must carry, dar atunci sa lase abonatul sa-si aleaga ce programe vrea sa plateasca pentru ca acum eu platesc programe la care nu m-am uitat niciodata

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile