marți, 2 iulie 2013

O rachetă ce lansa 3 sateliţi a explodat

O rachetă Proton-M ( fără echipaj uman ) a explodat doar la câteva secunde de la lansarea sa din facilitatea rusească de Baikonur din Kazakhstan ( lansare  pe care o anunţasem anterior in articolul de AICI ).

Nu se ştie inca exact ce a cauzat explozia, dar racheta s-a rupt iniţial, înainte de a exploda într-o minge de foc deasupra cosmodromului Baikonur.

Agenția Interfax Rusia a raportat că până la 500 de tone de combustibil toxic pentru rachete a fost evacuat și a contaminat locul lansării.

Nu au fost raportate victime.

Racheta transporta trei sateliți pentru Glonass, sistemul de navigație prin satelit al Rusiei.

Acesta nu este primul incident care implică o racheta Proton-M, potrivit BBC.

O racheta similara s-a prăbușit la scurt timp după ce a fost lansată, în urmă cu șase ani, iar în 2010 o altă rachetă nu a reușit să plaseze trei sateliți de navigație pe orbită.

GLONASS (GLObal'naia NAvigaționnaia Sputnikovaia Sistema) este un sistem de navigație prin satelit (sau sistem de poziționare globală prin satelit), început de fosta Uniune Sovietică și continuat în prezent de Rusia. Este o alternativă la sistemul american Global Positioning System (GPS) și la cel al Uniunii Europene, Galileo (aflat în construcție).


Niciun comentariu despre subiectul „O rachetă ce lansa 3 sateliţi a explodat”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile