vineri, 19 iulie 2013

De ce s-a prăbuşit racheta Proton-M care lansa cei 3 sateliti Glonass

A fost anuntată oficial cauza eșecului catastrofal din 02 iulie 2013 a rachetei Proton-M care transporta pe orbita 3 sateliti pentru sistemul GPS Glonass.

Explozia si prabusirea au fost cauzată de introducerea unor senzori foarte importanti, cu susul în jos.

Eroarea a afectat 3 din cei 6 senzori de directie unghiulară de pe racheta fără pilot, a declarat șeful adjunct al Roscosmos, Alexander Lopatin, citând ancheta unei comisii de stat asupra incidentului.

Eșecul rachetei a afectat grav lansările viitoare, deși acum cauza a fost identificata cauza si se vor lua măsuri corective pentru alte rachete Proton.

Totusi, din aceasta cauză există o lungă serie de lansări de sateliți care au fost pusi in așteptare.


Se pare că greşeala ar fi fost a lucrătorilor care au instalat senzorii si nu a fost vina inginerilor care au întocmit planurile de montaj, a declarat Alexander la conferință de presă.

"Instalarea acestor dispozitive este complicată și incomodă", a adăugat acesta, recunoscând că senzorii instalați în mod greșit au fost fortaţi sa intre în locaţiile lor de montare. El a confirmat că a existat un sistem care bloca o astfel de greșeală în montaj.

Comisia elaborează în prezent un set de măsuri pentru a rectifica situația, inclusiv posibila filmare a procedurilor de instalare a senzorilor, pentru a fi verificat montajul senzorilor inainte de lansarea rachetei.

Senzorii au fost produsi de către Academician Pilyugin Center și instalati la Space Center Khrunichev, care asamblează rachete din anul 2011. Ambele companii sunt deținute de stat și au sediul în Moscova.

Proton-M, care transporta trei sateliți de navigație Glonass, a deviat de la orbita și înainte de a exploda, la 12 secunde după lansare.

Autoritatile au planificat deja o reformă a industriei spațiale a Rusiei, care a fost afectată de o serie de lansări eșuate în ultimii ani, mai multe incidente implicând rachete Proton.


Niciun comentariu despre subiectul „De ce s-a prăbuşit racheta Proton-M care lansa cei 3 sateliti Glonass”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile