vineri, 14 iunie 2013

Solidaritate fără precedent a televiziunilor europene cu televiziunea națională din Grecia

European Broadcasting Union (EBU) a luat măsuri pentru a se repune in emisie radiodifuzorul national grec ERT, incat a fie permisă grecilor vizionarea la televizor a postului NET, canalul de știri al ERT, dupa ce fuseseră închise atât televiziunile publice, cat si radiourile naționale din Grecia de către prim-ministrul grec.

Până in după-amiaza zilei de 13 iunie 2013, producția ERT a fost disponibilă prin intermediul unui flux direct de pe site-ul EBU, redifuzat din semnalul primit de la ERT.

Dar inginerii EBU au pus în aplicare o soluție pentru a retransmite semnalul ERT prin emițatorul terestru EBU din Atena.

La aproximativ ora 03:45 (CET) programele de știri Net, fiind produs la Salonic Studios ERT, în ciuda ordinului guvernului de a înceta emisia, au reaparut pe ecranele grecești.

Semnalul este de asemenea disponibil la nivel global prin sateliții: Hot Bird 13A în Europa, APSTAR 7 în Asia, Intelsat 19 si Optus D2 în Oceania. Decizia de a lua măsuri pentru păstrarea ERT in emisie a fost luată de către Comitetul Executiv EBU in data de miercuri 13 iunie.

Liderii a 50 de servicii publice mass-media din 39 de țări s-au intalnit pentru a semna o decizie EBU pentru ca postul sa reintre în emisie.

Semnatarii, care includ directorii generali de la cele mai importante servicii publice de mass-media din Europa, au condamnat in unanimitate guvernul grec, catalogandu-l "nedemocratic și neprofesionist" , un guvern care "subminează existența serviciilor publice de mass-media din Grecia".

Pe solicitare si-au pus semnătura directori generali, presedinti si directori executivi, precum și mai multi președinti de relații internaționale, inclusiv directorii TVR si Radio România:

ERT trebuie să fie readus in emisie !
Noi, în calitate de directori generali ai radiodifuzorilor publici din Europa, ne exprimăm dezamăgirea profundă cu privire la măsurile luate de guvernul elen de închidere imediată a ERT.
Această acțiune nedemocratică și neprofesionistă al guvernului grec subminează existența unor servicii publice în Grecia și independența față de guvern a mass-mediei.
Din acest motiv, solicităm prim-ministrului grec să anuleze imediat prezenta decizie, pentru a permite ERT sa revină in emisie in Grecia si sprijinim din toată inima scrisoarea deschisă trimisă de către Președintele EBU si de către Directorul General EBU.

După ce a strâns semnăturile în mai puțin de 24 de ore, conducerea EBU a transmis documentul guvernului elen într-o a doua scrisoare precizandu-i prim-ministrului Antonis Samaras sa revoce decretul de închidere si ca minim un canal de televiziune ERT să fie lăsat in emisie.

În seara zilei din 11 iunie, președintele EBU Jean-Paul Philippot și Directorul General Ingrid Deltenre au trimis o scrisoare deschisă catre prim-ministrul Samaras, atentionandu-l că "serviciile publice și o mass-media independentă față de Guvern sunt garantul unei societăți democratice ".

Măsura a urmat sesiunii de urgență convocată de Comitetul Executiv.


2 comentarii despre subiectul „Solidaritate fără precedent a televiziunilor europene cu televiziunea națională din Grecia”:
Anonim

Foarte frumos ! Cel putin un canal de televiziune national si unul de radio national grec trebuiau pastrate!

Si uite asa se alege Grecia cu o incalcare a unui tratat international semnat cu EBU si inca un pas sa zboare din Uniunea Europeana.

Anonim

Dar poate si asta urmareste, sa iasa din UE!

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile