sâmbătă, 15 iunie 2013

Eutelsat sărbătorește 30 de ani de la lansarea primului său satelit

Compania Eutelsat sărbătoreste mâine 30 de ani de la lansarea primul său satelit.

Avand sediu in Franța și oferind o acoperire pe întreg continentul european, precum si  pentru Orientul Mijlociu, Africa, India și părți semnificative din Asia și America, Eutelsat SA este unul dintre cei mai cunoscuti operatori de satelit din lume.

Sateliții Eutelsat sunt utilizati pentru a transmite si redistribui 4.500 de posturi de televiziune și 1100 posturi de radio către peste 204 milioane de abonati cablu și satelit.

Oferă de asemenea și alte servicii pentru televiziuni, retele corporative, poziționare mobilă și comunicații, conectivitate internet și acces broadband pentru aplicații terestre, maritime și aeriene.

Satelitii săi principali au operat în mod tradițional de patru poziții, fiecare separate de cele trei grade din orbita Clarke ( 7, 10, 13 și 16 ° E), deși mai multe pozitii sunt în prezent folosite.

In cele ce urmeaza vor prezenta cronologic cele mai importante evenimente din dezvoltarea companiei Eutelsat in acesti 30 de ani.

1983 - Prima transmitere a unui semnal TV prin satelit pe un satelit european comercial (Eutelsat I-F1).

1994 - Primele transmisii în standardul DVB-S.

1995 - Dezvoltă modelul "pământ-luminozitate-temperatură" pentru a estima performanța uplinkului. Lansarea de către Viacom a primei platforme TV comerciale în DVB-MPEG.

1995-1997 - Dezvoltarea și de standardizarea DVB-IP.

1996 - Standardul DiSEqC dezvoltat ca un mijloc de comunicare prin cablurile coaxiale existente, între receptoarele de satelit și diverse echipamentelor periferice.

1997 - LNB-ul monobloc, dezvoltat pentru receptia a doi sateliti.

2000 - Lansarea primului satelit cu propulsie electrică (Eutelsat 16C) . Racheta Maiden Atlas III lansează în spațiu satelitul EUTELSAT 36A. Lansează primul serviciu de internet din Europa, prin care clientii efectuau download-ul prin satelit.

2002 - Primul satelit (Hot Bird 13A) cu multiplexare digitală (Skyplex) și comutarea între benzile Ku si Ka este lansat în spațiu prin Atlas V. Se inaugurează racheta Delta 4 prin lansarea in orbită a satelitului EUTELSAT 70A.

2003 - Satelitul EUTELSAT 33C este lansat, avand patru spoturi regionale in banda Ku pentru reutilizare de înaltă frecvență.

2004 - Lansează primul satelit cu baterii litiu-ion (Eutelsat 7A). Lansează pe Hot Bird primul canal demonstrativ HDTV din Europa, în format MPEG-2 DVB-S.

2006-2008 - Este dezvoltat standardul DVB-SH, pentru Direct Satellite Mobile Broadcasting.

2009 - Satelitul EUTELSAT 36B, dotat cu capacitate de multiplexare pentru a spori zona de servicii de uplink.

2010 - KA-SAT,satelitul cu cea mai mare capacitate  comercială până in acel moment, este lansat în spațiu. SNCF (Căile FerateFranceze ) lanseaza serviciul TGV Box, pentru a oferi acces în bandă largă prin Eutelsat pasagerilor din transportul feroviar.

2011 - Este inserată în transmisii tehnologia Carrier ID, pentru asigurarea calității semnalului DVB prin satelit.

2012 - Este comandat Eutelsat 8 West B,  primul satelit care va avea tehnologii anti-bruiaj, ce va fi lansat in anul 2015. FRANSAT (platforma franceză Eutelsat), Samsung și Neotion lansează un receptor de satelit integrat în televizoare cu ecran plat de la Samsung.

2013 - Eutelsat emite prima demonstrație a unui canal 4K Ultra HD.


Niciun comentariu despre subiectul „Eutelsat sărbătorește 30 de ani de la lansarea primului său satelit”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile