sâmbătă, 20 aprilie 2013

Ce înseamnă Viaccess ?

Viaccess este un sistem de control al accesului conditionat la televiziunea cu plată, dezvoltat de France Telecom.

Succesor al sistemului analogic "Eurocrypt", Viaccess este folosit în special de Orange TV (pentru ADSL și transmisia DTH prin satelit, inclusiv de DTH Orange Romania), Canalsat, Canal+, AB Sat, BIS Télévisions, SVT pentru SVT World, SSR SRG si TNTSAT . Până fuziunea cu concurentul său, pachetul TPS a folosit Viaccess.

Viaccess SA este de asemenea numele unei filiale a France Telecom, care oferă aceste sisteme de acces conditionat la canale cu plată, precum și software-ul care să le permită să controleze de la distanță cardurile inteligente de la abonați, pentru a actualiza permisiunile și drepturile de acces.

În 2011, erau disponibile în Franța sau în străinătate patru versiuni de Viaccess (PC2.5, PC2.6 și Viaccess 3.0 și 4.0 (fostul Fransat ).

În anul 2012 a inceput sa fie folosită versiunea Viaccess PC5.0

Versiunile anterioare au fost "compromise" ( au permis accesul la programele de televiziuni in mod neautorizat), incat operatorii preferă Viaccess 4, care nu a fost "spart" ( probabil nu public ).


Există trei elemente în sistemul Viaccess:

- un protocol pentru livrarea la echipamentului abonatului la cheile de criptare, pentru acces la programele corespunzătoare abonamentului;
- un card inteligent în standardul ISO 7816
- un modul de acces condiționat , instalat la abonat ( integrat in receptorul de satelit sau separat, printr-un cititor de cartelă inteligentă).  Acesta comunica cu smartcard în funcție de setul de instrucțiuni cerute de protocol Viaccess, și atunci când cardul inteligent trimite cheile necesare, participa la procesul de decodare a celorlalte lanțuri de informatie primită.

Viaccess nu are intrinsec nici o funcție de a cripta/decripta nici imaginea, nici sunetul transmise codate de televiziune, desi participa la acest proces. Această codare/decodare se face prin altă metodă, denumită Common Scrambling Algorithm. Un sistem de acces condiționat cum e Viaccess se limitează la furnizarea sau oprirea furnizarii mijloacele pentru a decodifică programe cu algoritmul CSA , bazandu-se pe cheile secrete și cardul de acces.

Scopul principal al evoluțiilor succesive Viaccess este de a consolida siguranța sistemului, incat sa devina mai dificil de compromis. Pe unele module externe sau receivere, actualizarea software-ul de acces condiționat este permisa pentru a le compatibile cu cele mai recente versiuni de Viaccess.

La IBC 2012, Viaccess a anuntat oficial fuzionarea cu filiala israeliană Orca Interactive.

Informatiile din acest articol au fost preluate de pe Wikipedia Franța, Wikipedia Anglia si pagina oficiala Viaccess, de unde au fost traduse si coroborate in acest articol. Pentru a evita posibilele discutii despre decodarea ilegala a televiziunilor ce folosesc acest sistem de acces conditionat, vom bloca postarea de comentarii la prezentul articol. Multumim pentru intelegere.


Top 5 articole în ultimele 7 zile