vineri, 29 martie 2013

Televiziunea Euronews împlineşte 20 de ani de la înfiinţare

Euronews este un canal de televiziune de stiri european[, multilingvistic , cu sediul central in Lyon-Écully, France.

In Romania transmite emisiuni, inclusiv localizate lingvistic, prin intermediul TVR.

Creat în 1993, Euronews transmite din perspectivă pan-europeană ştiri din intreaga lume, deseori chiar imagini fără comentarii ( a fost promotor al stilului "no comment").

Canalul de informaţie europeană împlineşte 20 de ani. Animat de 400 de jurnalişti provenind din treizeci de ţări şi difuzat în 13 limbi, el a ştiut să-și creeze un stil, pentru a atinge un public care începe cu omul de afaceri german şi până la manifestantul egiptean.

Să rămâi imparţial, iată un adevărat pariu pentru cei 400 de jurnalişti de vreo 30 de naţionalităţi, şi mai ales de priviri asupra lumii. Pentru asta, “există corectori” insistă François Chignac, redactor şef adjunct. Începând cu organizarea redacţiei, divizată în secţiuni (internaţional, economie, etc), compuse fiecare din 11 jurnalişti, unul pentru fiecare din limbile difuzate pe Euronews.

“Această diversitate este o provocare permanentă, explică Pedro Lasuen, şef al secţiei sport. Eu provin dintr-o ţară, Spania, care nu acoperă sporturile de iarnă. Și când jurnalistul englez propune un subiect despre cricket, toată secţia tremură!”. În ciuda regulilor stricte în funcţie de care sunt alese subiectele, “va exista mereu cineva pentru a nu fi de acord”, recunoaşte el. “Jurnaliştii vor cu toţii să-şi satisfacă telespectatorii naţionali.”

Un stil propriu fiecărei culturi

După ce subiectele au fost alese şi ilustrate, cei 11 jurnalişti trebuie să scrie un comentariu care va fi diferit de cel al confraţilor lor. O chestiune de stil, proprie fiecărei culturi. Dar şi de ierarhizare a informaţiei, fiecare adaptându-se audienţei sale. “În privința războiului din Mali, jurnalistul francofon va preciza numărul soldaţilor folosiţi la sol, ucraineanul, nu”, exemplifică François Chignac. Forma se schimbă, nu fondul, asigură el: “Imaginile primează”.

Se întâmplă totuşi ca, în rare ocazii, comentariile să fie divergente. Miguel Sardo a avut această experienţă în 2002, în timpul naufragiului navei Prestige în largul Peninsului Iberice. “Problema era să ştim dacă, în final, coastele erau expuse sau nu unei maree negre, îşi aminteşte acest jurnalist portughez. Șeful de ediţie spaniol amintea poziţia foarte prudentă a guvernului său. Dar aveam de partea mea informaţii ale marinei portugheze evocând pete de petrol amenințând coastele...”

Există teme recurente şi mai sensibile. Cum să prezentăm organizaţia teroristă ETA, mult timp văzută diferit în Spania şi în Franța? În timp ce titlurile afişate pe ecran sunt comune tuturor ediţiilor, putem folosi termenul “genocid armean” când masacrele din 1915 nu sunt recunoscute ca atare în Turcia, iar TRT, precum alte posturi publice, este acţionar al Euronews?

“Mi se întâmplă să aud apeluri la prudenţă, dar în final beneficiem de o mare libertate”, spune un jurnalist. “Este o greutate care ne împiedică să aprofundăm anumite subiecte”, se plânge un altul. “Este important să luăm în considerare diferitele sensibilităţi naţionale”, recunoaşte Lucian Sârb, directorul român al redacţiei. Fără a sacrifica informaţia, adaugă imediat acest îndrăgostit al “faptelor”. “Am avut nevoie de douăzeci de ani pentru a face din *Euronews cel mai imparţial canal de informaţie”*. Acelaşi discurs din partea lui Ali Ihsan Aydin, “şef de limbă” al jurnaliştilor turcofoni, printre care o armeană şi un kurd.

Un gaj al neutralităţii

“Abordarea colectivă îi împiedică pe jurnalişti să se facă avocaţii unei cauze patriote, insistă el. Este un adevărat gaj al neutralităţii.” Și de calitate, pledează jurnaliştii. “Pentru a verifica pronunţarea unui nume sau a suna la surse locale, vom găsi mereu un confrate din țara în cauză”, subliniază iranianul Babak Kamiar.

Bineînţeles, “scriitura Euronews” se resimte. “Cea mai bună soluţie este să rămâi neutru, la limita cu plictisitor”, strecoară Pedro Lasuen, şeful secţiei Sport, care organizează un turneu de fotbal intern, unde se aliniază echipe măcar o dată adunate sub steagul lor. Ultimul câştigător a fost administraţia, care a format o echipă… multinaţională.

Încă un an de aşteptat. La recepţia Euronews, un ecran numără secundele dinainte de instalarea canalului în centrul istoric din Lyon. Astfel, Euronews, va rămâne în oraşul unde a început să difuzeze pe 1 ianuarie 1993 în cinci limbi (engleză, germană, franceză, spaniolă și italiană).

20 de ani mai târziu, Euronews revendică locul de primul canal de informaţie încontinuu în Europa, cu 3,4 milioane de telespectatori zilnic, departe de CNN (1,6 milioane) şi BBC World (1,2 milioane). În ciuda concurenţei în creştere a canalelor de informaţie naţionale, Euronews îşi continuă dezvoltarea. După arabă, turcă, persană sau greacă, maghiara va deveni în acest an cea de-a treisprezecea ediţie lingvistică a Euronews, care difuzează programele sale pe ansamblul planetei din 2004. Astăzi, acţionarii săi cei mai importanţi în privinţa capitalului sunt France Télévisions, Rai (Italia), RTR (Rusia), TRT (Turcia) şi SRG SSR (Elveţia). Sursa partiala: la-croix.com via presseurop.eu .

UPDATE 2 noiembrie 2016: Euronews HD a fost lansat in Europa, detalii si frecventa de receptie gasiti AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Televiziunea Euronews împlineşte 20 de ani de la înfiinţare”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile