luni, 4 martie 2013

Ce înseamnă DiSEqC si USALS ?

DiSEqC reprezinta prescurtarea de la Digital Satellite Equipment Control.

DiSEqC este un protocol de comunicare utilizat între un receptor de satelit și al dispozitiv, cum ar fi un switch ( dispozitiv de comutatore) sau un sistem de orientare a antenei.

DiSEqC a fost dezvoltat de catre operatorul european de sateliti Eutelsat, agenție care detine si dreptul de autor asupra protocolului.

Eutelsat a dezvoltat sistemul aparent pentru a permite utilizatorilor prin satelit din Europa continentală să comuta între cei mai populari sateliti la acel moment ( si poate si acum ), respectiv satelitii SES Astra de la 19,2 ° est și propriu sistem de sateliti Eutelsat ( Hot Bird ) de la 13 ° est. Ca urmare, marea majoritate a receptoarelor de satelit din Europa suportă protocolul DiSEqC 1.0 sau mai mare. Toate receptoarele care suporta acest protocol au marcat pe ele logo-ul DiSEqC.

DiSEqC se folosește de cablul coaxial pentru a transmiterea datelor si semnalelor, dar și pnetru alimentare cu energie electrică.

DiSEqC este frecvent utilizat pentru a controla switch-uri si motoare de la pozitionere, și este mult mai flexibil decat tehnicile 13/18 volti, tone de 22 kHz sau ToneBurst/MiniDiSEqC.

DiSEqC este, de asemenea, compatibil cu actuatoare utilizate pentru a roti antene mari pentru receptia in banda C, dacă sunt folosite cu un pozitioner DiSEqC.

DiSEqC folosește un impuls (ton-burst) de 22 kHz, cu unde sinusoidale de 0.65 V (± 0.25 V).

Partea din denumire "Di" (digital) se referă la natura digitală a semnalelor folosite de protocol si nu provine de la denumirea semnalului pe care il primeste antena. Asadar, DiSEqC pot fi utilizat atat cu sisteme prin satelit digitale, cat si analogice .

Exista mai multe versiuni de DiSEqC:

- DiSEqC 1.0, care permite comutarea între până la 4 surse de satelit ( LNB-uri )
- DiSEqC 1.1, care permite comutarea între până la 16 surse de satelit ( LNB-uri )
- DiSEqC 1.2, care permite comutarea între până la 16 surse de satelit ( LNB-uri ) și controlul unui motor cu o singură axă
- DiSEqC 2.0, care adauga comunicatii bi-direcționale față de DiSEqC 1.0
- DiSEqC 2.1, care adauga comunicatii bi-direcționale față de DiSEqC 1.1
- DiSEqC 2.2, care adauga comunicatii bi-direcționale față de DiSEqC 1.2

Aceste variatii au fost standardizate până în februarie 1998, majoritatea înainte de utilizarea generală a televiziunii digitale prin satelit.

Versiunile ulterioare sunt compatibile cu variantele inferioare, dar revizuirile anterioare nu sunt, cum era si de așteptat, compatibile cu numere de revizie mai mari si diferite. Totusi, in literatura de specialitate, compatibilitatea exista intre versiunile cu numarul de dupa punct identic ( de exemplu,versiunile 1.0 si 2.0 și sunt compatibile intre ele.

Un receiver cu DiSEqC 1.0 sau DiSEqC 2.0 este compatibil cu un switch 1.0 switch 1.0 si 2.0, dar nu este compatbil cu switch 1.1, 2.1 si nici cu motor 1.2 sau 2.2.

Un receiver cu DiSEqC 1.1 sau DiSEqC 2.1 este compatibil cu un switch 1.0, 1.1, 2.0 sau 2.1, dar nu este compatibil cu motor 1.2 sau 2.2.

Cel care ofera compatibilitate totala este un receiver cu DiSEqC 1.2 sau DiSEqC 2.2, care este compatibil cu switch 1.0, 1.1, 2.0, 2.1 si cu motor 1.2 sau 2.2.

Mai exista si termenii de DiSEqC 1.3 și DiSEqC 2.3, adesea folosiți de către producători și comercianți și care se referă la utilizarea de DiSEqC cu alte protocoale. De exemplu, 1.3 se referă de obicei la un receptor care foloseste USALS ( vom explica termenul mai jos ) coroborat cu protocolul DiSEqC 1.2. Terminologia nu a fost autorizată de către Eutelsat.


Universal Satellites Automatic Location System (USALS), de asemenea cunoscut (neoficial) ca DiSEqC 1.3, Go X sau Go to XX este un sistem cu care creează o listă de pozitii de satelit disponibile într-o configurare motorizată a antenei de satelit. USALS este utilizat în conjuncție cu protocolul DiSEqC 1.2. Acesta a fost dezvoltat de STAB, un producător italian care încă fabrică motoare compatibile USALS.

Software-ul din receiverul de satelit (sau de poziționerul extern) calculează poziția tuturor sateliților disponibili, pornind de la o locație inițială (itntrodusă de utilizator).

Pozitiile calculate pot avea o eroare de ± 0,1 grade. Acestea sunt reglate apoi în mod automat și nu necesită cunoștințe tehnice speciale.

Comparativ cu DiSEqC 1.2, nu este necesară căutare manuală și păstrează fiecare poziție a satelitilor cunoscuti de firmwarele receiverului sau pozitionerului.

Specificarea unei poziții de satelit cunoscută (de exemplu, 19.2 º E) este suficientă. Această poziție va acționa ca punct central, iar sistemul USALS va calcula apoi poziția sateliților vizibili, ca o diferență.

De obicei antena e aliniată initial la satelitul cel mai sudic pentru cei din emisfera nordică, sau cel mai nordic satelit, pentru cei din emisfera sudică.

Deoarece nu este un standard liber a fi folosit de orice producator fără testare, pentru ca un receptor sa poata avea logo-ul USALS trebuie să fie supus unui test de certificare de către laboratoarele Stab. Daca va trece testul, producătorul poate include setari USALS în meniul receiverului, precum și logo-ul de compatibilitate pe partea din față a apaatului.

Cu toate acestea, un număr mare de producători de receptoare și pozitionere oferă moduri compatibile, care nu au primit certificarea, ceea ce duce la utilizarea neoficială a USALS.

USALS este asadar mai degraba un program ( software) și nu un protocol de comunicare. USALS calculează poziția unghiulară a antenei, in functie de latitudinea si longitudinea locatiei acesteia și de poziția satelitilor în orbita geostationară. După calculare, USALS trimite poziția utilizând protocolul DiSEqC 1.2. Aceste calcule poate fi privite așadar mai degrabă ca rezultate geometrice, care sunt trimise ulterior prin DiSEqC 1.2 si deci nu reprezinta in sine un protocol de comunicare, ci o transmitere de date prin alt protocol, si anume DiSEqC 1.2.


4 comentarii despre subiectul „Ce înseamnă DiSEqC si USALS ?”:
Administrator

Notă: Un comentariu la unui cititor ne-a atras atentia ca am omis sa punem accent pe latura teoretica destinată incepatorilor ( tutoriale, explicatii tehnice etc. ).

Asadar, am decis sa publicam periodic si articole destinate acestei categorii de cititori si nu doar in special stiri si noutăti din lumea receptie televiziunii ( satelit, cablu, IPTv etc ).

Anonim

Pe satelit FTA Realitatea tv si Utv se prind in Constanta cu o antena de 0,8 cmm si ce putere de semnal au ?Multumesc!!!

DTH Fan

Se receptioneaza necodat cu antena de 80 cm si receiver digital SD in Constanta, pe satelitul unde este transmis si Digi Tv, deci Intelsat 10-02 / Thor (0.8° Vest ), ambele având aceeasi frecventa:

12687 MHz, Polarizare Orizontala, DVB-S QPSK, SR 27500, FEC 3/4

Anonim

Chiar daca arata ca ProTv international este codat acesta merge fara cartela

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile